Even terug in de tijd naar het jaar 1899 met deze drie foto’s van het graanpakhuis Weijers in Deventer, moderne foto’s gestoken in een oud jasje. Het pakhuis werd vroeger gebruikt als graansilo en magazijn. Momenteel is het een rijksmonument en heeft het de functie als kantoor voor Depot voor archeologische bodemvondsten. Inmiddels zijn er naast de twee oude pakhuizen vier nieuwe “pakhuizen” gebouwd.
Lees hieronder meer over de restauratie
In het kort
Na de ontmanteling van de vestingwerken in Deventer verrees er aan de zuidkant van de middeleeuwse stad een nieuw industriegebied. De firma Weijers liet hier in 1899 een graanopslag bouwen, later uitgebreid met een magazijn. Deze twee markante bouwwerken hebben sinds 2005 een nieuwe functie: de silo dient als gemeentelijk en provinciaal depot voor archeologische bouwvondsten, in het magazijn zijn kantoorruimtes gerealiseerd.
Opgave
Silo’s en silocomplexen vormen binnen het industrieel erfgoed een complex gebouwtype. De hoge, massale gebouwen hebben vaak een gesloten karakter en zijn dominant in het beeld van stad of dorp aanwezig. Om de waardering voor de silo’s te vergroten en herbestemming op gang te brengen, besteedt de provincie Overijssel sinds 2001 met het stimuleringsprogramma ‘Re-animatie Industrieel en Agrarisch Erfgoed Overijssel’ aandacht aan de silo’s.
Vanwege vervuiling van de bodem en de verpaupering van de Raambuurt, waarin de silo is gelegen, maakte de gemeente begin jaren negentig plannen voor grootschalige sloop en nieuwbouw. Op aanraden van Het Oversticht en N.V. Bergkwartier werden de silo en het magazijn aangewezen als rijksmonument, wat de situatie veranderde. De gemeente ging inzien dat de karakteristieke industriële gebouwen juist als dragers konden dienen voor een hoogwaardig binnenstedelijk woongebied. Voorwaarde voor een nieuwe bestemming van de silo en het magazijn was dat het uiterlijk en de structuur van de panden zo min mogelijk werd aangetast en dat er naar een functie werd gezocht, passend in het nieuwe woongebied.
Terug in de tijd naar 1899!